Varna24.bg нееднократно сигнализират за опасност от злополука заради скоростта, с

...
Varna24.bg нееднократно сигнализират за опасност от злополука заради скоростта, с
Коментари Харесай

Варненка избухна: За ТОП безсмъртния човек на тротинетка няма правила!

Varna24.bg неведнъж алармират за заплаха от акцидент поради скоростта, с която водачите на тези транспортни средства се движат освен в центъра на града и Морската градина, само че и по оживени булеварди измежду колите. Подобен коментар разгласява и варненка в групата " Виждам те КАТ-ВАРНА ". Медията ни споделя написаното без редакторска интервенция:

" Обръщам се към всички с тротинетки и колела. Много ви, апелирам спазвайте разпоредбите за придвижване.... ПЕШЕХОДНАТА ПЪТЕКА Е за секване на хора, които ВЪРВЯТ...... Слизате и си бутате транспортното средство ПЕШ. Защото напълно скоро чакам доста натръшкани да виждам в тази група. Не стига, че летите по тези по този начин наречени ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ, но и със слушалки...

Вас нищо не ви интересува, единствено вие сте на пътя...След като през целия ден виждам ужасно безхаберие...отново попадам на топ безсмъртния човек на тротинетка...след свирене от моя страна и към този момент с гневен звук, че би трябвало да върви по пешеходната пътека.. Човекът ми дава отговор смирено: Ти от Кат ли си ма п....о...и занимава гордо с високо вдигнат междинен пръст.... Айде нека се познаеш хубавецо!

Не не не, не желая да усещам виновност някой ден в случай че ударя някой подобен субект с нерешително образование и възприятие за самозапазване. Толкова е тъпо, че сте безотговорни към вашият персонален живот...ама доста...!!!! Вземете да се пазите малко...и несъмнено близките!!! ", написа Милена Василева.

Ето какви са правата и отговорностите на хората, които избират да се предвижват с тротинетки, оповестени от Държавна организация за сигурност на придвижването:

Електрическите тротинетки стават все по-популярни – освен в България, само че и по целия свят. Те са комфортни, компактни и екологични. Всичко това ги трансформира във все по-предпочитани различни средства за напредване в градски условия. НО електрическата тротинетка може да бъде доста рискова. Както за нейния ползвател, по този начин и за другите участници в придвижването (пешеходци, велосипедисти и др.). Затова е значимо да знаем правата и отговорностите си, когато използваме сходно транспортно средство.

Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата “ инициира необятен публичен спор за разпоредбите за тези транспортни средства, които бяха импортирани за разискване в Народното събрание и на база, на които бяха признати разпореждания в Закона за придвижване по пътищата.

Дефиниция за електрическа тротинетка

Индивидуално електрическо транспортно средство /ИЕПС/ е пътно транспортно средство, оборудвано с електрически двигател/и и оптималната градивна скорост, надвишаваща 6 km/h, без или със място за сядане с височина на точка R (референтна точка на седене), ненадвишаваща 540 mm, когато транспортното средство е с не повече от две колела или с височина на точка R, ненадвишаваща 400 mm, когато транспортното средство е с три или повече колела, със лична маса до 50 kg. Не са самостоятелни електрически транспортни средства инвалидните колички, обслужващи лица с увреждания.

Техническа редовност за повече сигурност



За да взе участие в придвижването по пътищата, отворени за публично прилагане, всяко ИЕПС би трябвало да има изправни:

1. спирачки;

2. машинален или електронен звънец и да няма различен звуков сигнал;

3. устройство за лъчение на бяла или жълта добре различима светлина начело и устройство за лъчение на алена светлина откъм гърба.

Задължително слизайте от електрическата тротинетка, когато Ви следва да пресечете през пешеходна пътека или на пешеходен светофар.

Водачът на ИЕПС при придвижване е задължен:



1. Да употребява в тъмните часове на денонощието и/или при понижена видимост светлоотразителни детайли върху забележимата част на облеклото, позволяващи да бъде елементарно забелязан;

2. Да се движи по построената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – допустимо най-близо до дясната граница на платното за движение;

3. В тъмните часове на денонощието и/или при понижена видимост да ръководи ИЕПС с включени светлини;

4. Да се движи с изправна спирачна система на ръководеното ИЕПС;

5. Да употребява каска, в случай че е на възраст до 18 години.

Използвайте постоянно защитна каска, когато управлявате електрическа тротинетка или велосипед – това може да избави Вашия живот!

На лидера на ИЕПС е неразрешено:



1. Да се движи по пътища и улици, на които оптимално позволената скорост за придвижване е над 50 km/h; ограничаването не се ползва за улици с построена велосипедна инфраструктура;

2. Да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 – " Забранено е влизането на колела “;

3. Да се движи по улици, обозначени с пътен знак Г13 – " Пътна лента или платно за придвижване единствено на транспортни средства от постоянните линии “;

4. Да развива скорост, по-висока от 25 km/h;

Пътен знак В9 – " Забранено е влизането на колела “

Пътен знак Г13 – " Пътна лента или платно за придвижване единствено на транспортни средства от постоянните линии “

Максимално позволената скорост е 25 км/ч

5. Да транспортира други лица;

6. Да се движи паралелно до друго ИЕПС или двуколесно пътно транспортно средство;

7. Да ръководи транспортното средство, без да държи кормилото с ръка;

8. Да се движи в непосредствена непосредственост до друго пътно транспортно средство или да се държи за него;

9. Да транспортира, тегли или тласка предмети, които пречат на ръководството на транспортното средство или основават заплаха за другите участници в движението;

10. Да ръководи транспортното средство по площите, предопределени единствено за пешеходци;

11. Да употребява мобилен телефон при ръководството на ИЕПС.

12. Тегленето на ИЕПС и потреблението им за теглене;

Електрическата тротинетка е средство за напредване, не за развлечение! Не давайте на детето си да ръководи сходно транспортно средство преди да навърши нужната възраст!

Минималната възраст на лидера за ръководство на ИЕПС е:

1. Шестнадесет години – по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с оптимално позволена скорост до 50 km/h;

2. Четиринадесет години – единствено по велосипедни алеи.

Наказания



Санкциите за неспазване на разпоредбите са надлежно 10 и 50 лева – според от тежестта на нарушаването.

Не забравяйте: тези правила са регламентирани, за Ваша сигурност и за тази на другите участници в придвижването. Бъдете виновни!

За страдание, в света към този момент има тежки произшествия с електрически тротинетки. Много от тях са при удар с друго транспортно средство, по тази причина постоянно се стремете да се обезопасите оптимално и да бъдете деликатен участник в придвижването. Светлоотразителната жилетка може да не е наложителна, само че в тъмната част на денонощието тя Ви прави в пъти по-видими за другите участници в придвижването.

Когато управлявате електрическа тротинетка Вие представлявате сериозна опасност за пешеходците. Удар с 25 км/ч на дете може да е съдбовен. Никога не забравяйте това и бъдете с непрекъснато нараснало внимание! На тротоара няма право да се движите с електрическа тротинетка, в случай че няма построена вело инфраструктура или пространството е несъмнено за споделено пътешестване. Електрическата тротинетка е на процедура безшумна – във всеки миг пред Вас може да изскочи пешеходец, който не е чул, че се доближава транспортно средство. Затова постоянно бъдете деликатни и фокусирани!

Винаги дръжте с две ръце кормилото, когато управлявате електрическа тротинетка – салдото при този вид транспортни средства е доста друг от този на велосипеда. Не надценявайте личните си благоприятни условия!

Електрическата тротинетка форсира бързо, само че е сложна за балансиране в редица обстановки – не подценявайте това. Повечето от тези транспортни средства имат разнообразни режими на скоростта – използвайте най-подходящия за Вас и не се стремете постоянно да карате с оптимално позволената скорост от 25 км/ч: в доста случаи това може да бъде рисково.

Повечето електрически тротинетки се задвижват след забутване с крайник, само че има модели, които могат да потеглят от място. Последното съставлява заплаха, изключително, в случай че чакате да пресечете или инцидентно натиснете лоста за ускоряване. Затова Ви съветваме постоянно да изключвате тази функционалност.

При мокро време оставете електрическата тротинетка в дома си. Когато вали дъжд е освен неприятно да се придвижвате с електрическа тротинетка, само че и рисково. При редица модели гумите са с ниско сцепление и при мокра настилка транспортното средство става неконтролируемо.

Ако вали – слез. Не надценявайте опциите на транспортното средство!

Един главен съвет: не може да се възползвате от правата на пешеходците и от тези на водачите по едно и също време. Електрическата тротинетка е избран вид транспортно средство. За неговото ръководство има съответни отговорности и са нужни базисни знания за разпоредбите за придвижване. Не подценявайте всичко това!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР